Kampioen in 2015

Geen titel voor de Gantoise in 1954, maar wel de viering van de Pappaertbeker met speler-mascotte
Norbert Delmulle in de reuzentrui (archief KAA Gent)

Titelkandidaat seizoen 1953-1954

De verwachtingen voor het seizoen 1953-1954 waren hooggespannen. Op zondag 4 oktober versloeg de Gantoise favoriet Club Luik met 2-0. Daarmee kwam ze aan kop van het klassement. Toen ze op 24 januari 1953 het tweede rechtstreekse duel met Anderlecht moesten aangaan, hadden de Buffalo’s vijf punten voorsprong op de Brusselse club. In een uitverkocht Ottenstadion zagen de toeschouwers hoe Anderlecht een einde maakte aan een reeks van 25 ongeslagen matchen. Firmin De Coster blesseerde zich al na een halfuur op het bevroren veld. De Gentenaars moesten met tien man verder, want in die tijd was er van bankzitters nog geen sprake, dus ook niet van vervangingen. De match eindigde op 2-4. Het tij leek gekeerd: op 28 februari verloor de Gantoise haar koppositie aan paars-wit.

Exact een maand later veroverde de Gantoise echter opnieuw de leiding. De club had toen één punt voorsprong op Anderlecht. Om de kas te vullen, speelde de ploeg met Pasen twee wedstrijden in Roemenië. Daarna was de conditie niet meer wat ze was en moest ze de eerste plaats weer afstaan. De Buffalo’s konden de titel alsnog veroveren als ze de voorlaatste match van de competitie tegen Olympic Charleroi wonnen. Ze verloren echter met 1-0. Freddy Chaves werd zondebok van dienst. In een interview naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de voetbalafdeling vertelde Chaves dat een bestuurslid van de Gantoise de roddel had verspreid dat hij was omgekocht. Hijzelf nam trainer Van Dooren kwalijk dat hij had moeten spelen op de plaats waar normaal Richard Orlans stond. Het werd de laatste wedstrijd van Chaves voor de club.

De laatste match van het seizoen weerhield den Agé kv Mechelen nog van de titel. Omdat de Maneblussers met 4-1 tegen Gent verloren, wipte Anderlecht nog over hen en werd het kampioen. Gantoise eindigde uiteindelijk als derde met 36 punten, één punt minder dan Anderlecht en met evenveel punten als Mechelen. De Buffalo’s wonnen in 1954 wel de Trofee Jules Pappaert, als club met de langste reeks ongeslagen wedstrijden. 

© Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent - 09/2240079 - website: Mario Van Driessche