DIT BOEK IS UITGEPUT 

Bijna elke Gentenaar heeft wel een verhaal over de Gantoise. De geschiedenis van de multisportvereniging KAA Gent staat bol van de grote en kleine anekdotes. In dit boek werden 101 boeiende en soms ook merkwaardige indianenverhalen over 'den Agé' verzameld, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal uit de clubarchieven en talrijke privécollecties.

Alle verhalen over KAA Gent werden voor Amsab-ISG geschreven door Martine Vermandere. Fran Herpelinck belichtte voor KADOC-KU Leuven in tien bijdragen de interactie tussen sport en maatschappij.

Wist je bijvoorbeeld dat de eerste leden van de atletiekclub in de Gentse zoo liepen in jockeypak, omdat paardenrennen toen zo populair waren? Dat Léon Mokuna, de eerste zwarte speler in de Belgische competitie, voor de Gantoise voetbalde? Of dat de club worstelaar Marcel Dubois in haar rangen had, een vergeten olympische medaillewinnaar? De verhalen overstijgen bovendien het louter sportieve karakter en tonen ook de maatschappelijke inbedding van de club in de stad Gent. Het boek werd niet zomaar een droge, klassieke geschiedenis, maar aan de hand van korte, bevattelijke teksten en ontzettend mooie foto's, geeft het een greep uit het rijke verleden.

Het vormt zowat het orgelpunt van een hele viering rond de 150e verjaardag van de club.
Martine VERMANDERE
Gantoise 150 – 101 indianenverhalen
Gent/Veurne: Amsab-ISG/Uitgeverij Kannibaal, 2014, 192 pp.
ISBN: 978 94 9208 111 7
prijs: € 24,50 ook verkrijgbaar in de boekhandel

De viering van 150 jaar KAA Gent is een initiatief van KAA Gent Voetbal, Hockey, Tennis en Atletiek en Voetbal in de stad.
De geschiedenis werd geschreven door Amsab-ISG en KADOC-KU Leuven.
Met de steun van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, UNIZO en Port of Ghent.

 

 

 

© Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent - 09/2240079 - website: Mario Van Driessche